De wondere historie van Judocus Vijd en het Lam Gods

ISBN 978-94-6383-1611, vanaf 11 jaar (Uitgeverij Van Halewyck)

co-auteur: Inge Misschaert - illustraties: Gudrun Makelberge

Iedereen kent het Lam Gods, maar wie is Judocus Vijd? Ter gelegenheid van het Van Eyckjaar in Gent en het Vijdjaar in Beveren, doken Karen Dierickx en Inge Misschaert in de archieven van dit wereldberoemde kunstwerk. Ze kwamen terug met het wonderlijke verhaal van Joos Vijd, de opdrachtgever van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck.

In verschillende hoofdstukken wordt aan de hand van elementen op het veelluik teruggeblikt op de jeugdjaren en het leven van de edelman Joos Vijd. Doorheen het boek wordt duidelijk welke invloed zijn leven heeft uitgeoefend op de scènes die wij allemaal kennen.

Een onmisbare aanwinst voor kunstliefhebbers van alle leeftijden!

De geesten van Ter Welle

 

ISBN 978-94-6131-744-5, vanaf 11 jaar (Uitgeverij Van Halewyck)

 

Drie eeuwenoude geesten die in het kasteel Hof ter Welle hebben gewoond doen hun verhaal.

Catalina - of Lyneke - die in de 17de eeuw in het kasteel woonde, vertelt waarom ze met haar tien maanden oude broer Cornelis uit haar geboortedorp moest vluchten en hoe ze terechtkwamen op Hof ter Welle. Daar vonden ze veiligheid en bescherming bij de familie Del Plano, een adellijk geslacht van Spaanse afkomst.

Cornelis op zijn beurt vertelt waarom hij als dertienjarige jongen wegliep van Hof ter Welle en zijn toevlucht zocht bij de Hollanders in Fort Liefkenshoek en daardoor betrokken raakte bij de Slag bij Kallo, die slecht voor hem afliep.

Ten slotte is er Johanna, ofwel juffer Del Plano, de dochter van de heer van Ter Welle. Zij werd grootgebracht door Catalina en groeide op met Corneel. Nooit heeft ze begrepen waarom hij hen de rug toekeerde en de kant van de Hollanders koos. Nu, als geest, komt ze eindelijk te weten wat Catalina al die tijd voor haar heeft verzwegen.

Shortlist Wase Erfgoedprijs 2019

 

 

Halve Helden

 

ISBN 978-94-6131-532-8, vanaf 15 jaar (Uitgeverij Van Halewyck)

 

 

11 november 1918. Op Margrietjes zestiende verjaardag komt er een eind aan Wereldoorlog I. Het is een vreemde tijd: zomaar teruggaan naar vier jaar geleden gaat niet, en een nieuw evenwicht vinden lijkt ook al niet zo simpel als gedacht. Krijgsgevangenen en frontsoldaten keren druppelsgewijs terug. Eerst worden de teruggekeerde soldaten nog als helden onthaald, maar al gauw blijkt dat ze hooguit halve helden zijn, die nog vastzitten in hun herinneringen aan het front of de kampen. Voor de achterblijvers zijn zij het levende bewijs van wat ze zo graag willen vergeten. Margrietje staat erbij en kijkt ernaar. Zelf kijkt ze vol verwachting uit naar de thuiskomst van haar vader en vol vrees naar de terugkeer van haar broer Wannes. Voorzichtig durft ze zelfs de hoop toe te laten dat haar grote droom eindelijk een stapje dichterbij zal komen. Al ziet ze niet meteen hoe dat zou moeten gebeuren …

 

Ook verkrijgbaar als e-book

 

Over de liefde enzo

ISBN 978-94-6234-404-4, vanaf 11 jaar (Uitgeverij Abimo)

 

Dorien weet niet precies wanneer het begon, het moment waarop alles anders werd. Was het toen opi stierf en het grote geheim van omi aan het licht kwam? Kwam het door de attenties van die ongewenste aanbidder, of door haar voornemen om een musical te schrijven? In elk geval: niets is nog zoals het hoort. Als het helemaal fout dreigt te lopen tussen haar ouders, besluit Dorien om in te grijpen. Samen met haar broer beraamt ze een plan voor de liefde. Zodat alles zou blijven zoals het was. Maar dat plan verloopt niet helemaal zoals verwacht...

Wat niemand weet
 
ISBN 978-90-448-2063-8, vanaf 14 jaar (Uitgeverij Clavis)

Wat de mooiste zomer van haar leven had moeten worden, eindigt voor Rosalie in een vlucht. Weg van Villa Aurore en van wat daar is gebeurd, weg van haar grote liefde Friedrich. Terwijl diens landgenoten België binnenvallen en een spoor van dood en vernieling achterlaten, keert zij terug naar haar familie. Rust en geborgenheid zal ze echter niet bij hen vinden, maar bij een rijke, eenzame weduwe.Niet veel later bereikt de oorlog ook Rosalie. Zo goed en zo kwaad als het gaat, zoekt ze een manier om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.Door een nieuwe vriendschap neemt haar leven een onverwachte wending: ze raakt betrokken in het ondergrondse verzet tegen de Duitse bezetters. Een spannende maar ook gevaarlijke tijd breekt aan.En dan duikt er plots een oude bekende op, die haar leven eens te meer zal veranderen en die het gevaar wel heel dichtbij brengt.

Na De mooiste zomer van mijn leven is dit het tweede, zelfstandig te lezen, deel van het portret van een meisje dat door schade en schande haar eigen weg vindt en volgt, tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog.

 

Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2014-2015 (groep 6)

Longlist Thea Beckmanprijs 2015

Ook verschenen als Boektopper (Uitgeverij Van In)

 

 
De Grote Verliezer

 

ISBN 978-94-623-4029-9, vanaf 9 jaar (Uitgeverij Abimo)

 

"Hallo. Ik ben Margrietje Gaublomme. Aangenaam.

Ik ben bijzonder blij dat jullie mijn verhaal willen horen. Het begint in 1914. Dat was niet zomaar een jaar. Het was het Jaar van de Grote Veranderingen. Dat jaar werden wij allemaal iets. Eerst werd Basiel een sterretje in de donkere nacht, toen werd Jutta onze nieuwe nummer vier, toen de klokken begonnen te luiden had va haast om een held te worden en werd ma een beest, en nog wat later werden mijn broers, mijn zusje en ik opgejaagd wild. Toen werd ik door mijn eigen stomme schuld De Grote Verliezer en bijna de moordenaar van mijn moeder.

En toen moest het eigenlijk alleen nog maar beginnen.

Maar als ik het zo vertel, begrijpen jullie er natuurlijk niks van. Laat ik dus maar bij het begin beginnen. Bij Basiel. Winter 1914."

 

Margrietje weet niet helemaal wat er gebeurt als de oorlog uitbreekt. Haar vader verdwijnt plots om te gaan vechten, haar moeder verzamelt eten alsof er morgen geen winkels meer zullen zijn, en haar broers lijken zich vooral te vervelen. Als Antwerpen valt slaan ze halsoverkop op de vlucht naar Nederland, maar nog geen week later keren ze terug naar hun dorp, dat inmiddels bezet is door de Duitsers. En dan is er nog de mysterieuze dodendraad, waar Margrietje te dichtbij komt. Daardoor krijgt ze een brief in haar bezit die haar in een gevaarlijk avontuur stort...

 

Bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2014-2015 (groep 4)

Shortlist Lavki-Prijs 2016

Longlist Thea Beckmanprijs

De mooiste zomer van mijn leven

 

ISBN-​978-90-448-1606-8, vanaf 14 jaar (Uitgeverij Clavis)

 

Juni 1914. Rosalie wordt ontboden door haar werkgevers, meneer Jean-Paul en madame Lily. Ze is bang weggestuurd te worden want ze vreest niet te voldoen als kindermeisje. Het tegendeel blijkt echter waar: het koppel is zo tevreden over haar dat Rosalie met madame Lily mee naar zee mag om er de zomermaanden door te brengen. ‘Om voor Princesse te zorgen natuurlijk.’ Wat volgt is een intense en broeierige zomer waarin Rosalie de liefde in zijn mooiste, maar ook in zijn minder mooie gedaantes zal leren kennen. Want wat begon als een droom zal eindigen in een nachtmerrie, die haar leven voorgoed zal veranderen. En dan breekt de oorlog uit…

 

Eerste deel van het portret van een meisje dat door schade en schande haar eigen weg vindt en volgt, tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog.

 

Ook verschenen als Boektopper (Uitgeverij Van In)

Een teken van leven

 

ISBN-​978-90-448-1244-2, vanaf 12 jaar (Uitgeverij Clavis)

 

 

Stel je voor: je vertrekt vol goede moed naar een plek waar je de hemel is beloofd, maar waar de hel je wacht. Dan heb je twee opties: je buigt je hoofd voor de goden die dit lot voor je hebben uitgekozen, of je richt je hoofd op en probeert die plek te ontvluchten. Maar wat als daarna blijkt dat je die hel in jezelf meedraagt? Het overkomt Juca, en de weg die hij moet afleggen is lang en eenzaam. Meer dan ooit wordt hij geconfronteerd met zichzelf en zijn verleden. Pas jaren later krijgt hij door de schoonheid van de kunst en de kracht van de liefde de kans om in het reine te komen met zichzelf en zijn verleden.

 

Met een nawoord van UNICEF

 

Genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2011-2012

 

Recensies van deze boeken vind je bij Links.

2013 © Karen Dierickx

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now